Tulosta tämä sivu
maanantai, 06 maaliskuu 2017 00:00

Saat briefin: määrittele brändimme. Mutta missä työkalut?

Kirjoittanut 

Yritykset kuntoon -blogisarja, osa 2

Ajatusharjoitus: olet töissä perinteisessä b-to-b -yrityksessä. Saat tehtäväksesi määritellä yrityksesi brändin. Mielenkiintoinen tehtävä. Ensimmäiseksi mietit, että mikä on brändi, mikä on sen määritelmä? Siitä selvittyäsi havahdut kysymykseen: missä on työkalu brändin määrittelyä varten?

Brändi on kovassa huudossa tällä hetkellä. Erityisesti b-to-b –segmentti on ottanut sen sanavarastoonsa, ihan vakavalla mielellä. Aiemminhan brändi nähtiin hapatuksena, joka kuului mainoshörhöille. Jotain jota ei tarvinnut ottaa vakavasti. Puuhastelua. Tai sitten brändi oli sama kuin logo.

Olen käynyt paljon puhumassa, luennoimassa ja konsultoimassa brändin kehittämisessä. Kun kysyn mikä on brändi ja mikä on yrityksesi brändi, tulee kiusallisen hiljainen hetki. Se syvenee, kun jatkokysyn, onko käytössä työkalua brändin määrittelyä varten.

 Brändin kirkastaminen on uraanin jalostamista. Brändi on käytännössä näkyvä arjen työkalu markkinoinnin, myynnin ja viestinnän osaajille. Hyvin tehtynä se kytkeytyy linjakkaasti yrityksen visioon ja missioon.

Viestinnän ihmiset puhuvat maineesta. Brändi on kokemukseni mukaan työkaluna täsmällisempi. Siinä missä maine on syntynyt tekemisen kautta, on brändi keino, jolla yritys suuntaa haluttuun suuntaan. Brändiä kehitettäessä on kyettävä siirtämään saavutetut asemat, perimä, tulevaisuuden luomiseen asiakkuuksien näkökulmasta.

 Entä onko brändisi sitten hyvässä tikissä? Tee lyhyt testi.

  1. Onko se tehty kohderyhmien näkökulmasta?                                  ( )kyllä   ( )ei
  2. Sisältääkö se merkityksen kohderyhmien näkökulmista                ( )kyllä   ( )ei
  3. Onko sen määrittelyssä käytetty työkaluja?                                    ( )kyllä   ( )ei
  4. Onko se yhteinen markkinoinnin, myynnin ja viestinnän kesken ( )kyllä   ( )ei
  5. Kytkeytyykö se yrityksesi hissipuheen ytimeen?                             ( ) kyllä   ( )ei

 Mikäli sait 4 kyllä-vastausta, brändisi on hyvin hallussa. Jos sait vähemmän kyllä-vastauksia (sis. EOS-vastaukset), on aika hioa sitä -tai kenties jopa määritellä se.

Ota yhteyttä. Tuon työkalut mukanani.

Markku Vierula

Markku Vierula on integraation johtava asiantuntija. Erityisesti integraation viemisessä käytäntöön. Näkemyksensä hän on puristanut Suuri integraatiokirja –nimiseen teokseen, jonka toinen uusittu, laajennettu painos ilmestyi helmikuussa 2014. Teos on hyväksytty yliopistojen ja korkeakoulujen oppi- ja kurssikirjaksi.

Niteen esittelyyn pääset tästä http://www.talentumshop.fi/suuri-integraatiokirja.html

Sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.